A ZX Spectrum halhatatlan és örök!

ZX Spectrum

Minden, ami ZX Spectrummal kapcsolatos, de főleg a JÁTÉKOK!

Friss topikok

  • kicsigee: Elnézést, az előző kommentem a régi szép 80-as évekre vonatkozott. Azóta már a könyvesbolt átköltö... (2009.08.03. 23:17) Spectrum Világ
  • kicsigee: Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem leh... (2009.08.02. 23:44) Jet boys!
  • kicsigee: Nekem ilyen Spectrumom volt. Annak ellenére, hogy műanyag billentyűs azért a gombok itt is tönkre... (2009.08.02. 23:35) Reklám

Linkblog

Enduro

2011.11.07. 20:55 spectrum

A mostani PC (és egyéb konzolos) versenyzős játékok közt igazi csemegének számítanak a krosszmotoros játékok. Gondoljunk csak a quad motorversenyes Pure-ra vagy annak "testvérére" a Nail'd-ra. Persze ezek a játékok az élményen túl kielégítik a kor követelményeit, fogyasztói elvárásait és ki is használják a számítástechnika és technológia jelen korában biztosított feltételeit.

Anno Spectrumunknál sem volt ez másképp. Versenyzős játékokra igény volt, így - természetesen voltak is versenyzős- motorversenyzős játékok. Én rengeteget játszottam például a Speed King-gel meg valami hasonló motorversennyel is (a neve bizIsten nem ugrik most be, még ha agyonvernének sem - aki esetleg tudja az írja meg: töltéskor egy egyszínű fekete oldalra dőlő motor jelent meg + alatta a cím ami sehogyan sem utalt a motorversenyzésre...). Maga a Speed King alapul szolgált a későbbi motorversenyes játékokhoz amik utána már tucatjával jelentek meg a későbbi számítógépekre.

[In-game screen]

Oldalnézeti motor ugratós versennyel is játszottam aminek (gondolom a nehézség és kevés akció miatt) nem volt folytatása ill. sikere, hiszen a Jump Challenge című játéknál inkább a technika és az ügyesség számított. Emlékszem, hogy vagy 1 órába telt mire az első ugratásnál (ami mellesleg egy BMX kerékpárral történt) ráéreztem a technikára.

[Loading screen]

[In-game screen]

No de visszatérve a quad és enduro motorversenyekhez azt már gondolom sejtitek, hogy ZX Spectrumra is íródtak ilyen típusú játékok az akkori technikai lehetőségeit maximálisan kihasználva.

Az Enduro egy primitívnek tűnő quad motorversenyes játék volt ahol csak 4 gombbal (jobbra ill. balra tarts, gyorsítás, fék) kellett versenyezni de ettől függetlenül izgalmas és szórakoztató volt (korábban már említettem, hogy a primitívebb Spectrumos játékok akcióélményükkel kompenzálták egyszerűségüket). Nem beszélve, hogy itt már megjelent a környezet változása ami alapja lett az autóversenyes játékoknak (nyár - zöld terep, tél - havas táj, háttérben mozgó hegyek, stb.).

[Loading screen][In-game screen]

 

 

 

 

 

  

Maga az Enduro Racer már egy komolyabb game volt. Kurva sokáig töltött és mellette baromi nehéz volt a pályákat megnyerni amivel persze a következő pályára tudtunk lépni. Egy enduro motorral kellett nyomulni és mindenféle akadályokat és ellenséges járműveket kellett kikerülni, no meg tűéles kanyarokat kellett bevenni borulás nélkül. Emelkedőknél ugratás volt aminél külön élmény és izgalom volt, hogy hogyan és hova érünk földet. Persze ha sikeres volt a hatalmas ugratás, akkor közelebb és közelebb kerültünk a célhoz - hiszen előrébb jutottunk. Maga a grafika szépen kidolgozott volt (táj, akadályok, motorok, autók). Az adott pályák mindig egyszínűek voltak és játékosunk vagy 5 állókép (megy egyenesen, balra dől, jobbra dől, ugrat, felbukik) variációjából adta az izgalmas mozgását. Az első pálya zöld volt és fás, a második sárga és persze a sivatagban játszódott, a harmadik világoskék és télen történt a verseny, az utána következő...nos nem tudom, addig nem jutottam el. : )

[Loading screen][In-game screen]

Szólj hozzá!

Címkék: pc játék spectrum játékok izgalmas motorverseny enduro zxspectrum

A bejegyzés trackback címe:

https://zxspectrum.blog.hu/api/trackback/id/tr213361932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása