A ZX Spectrum halhatatlan és örök!

ZX Spectrum

Minden, ami ZX Spectrummal kapcsolatos, de főleg a JÁTÉKOK!

Friss topikok

  • kicsigee: Elnézést, az előző kommentem a régi szép 80-as évekre vonatkozott. Azóta már a könyvesbolt átköltö... (2009.08.03. 23:17) Spectrum Világ
  • kicsigee: Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem leh... (2009.08.02. 23:44) Jet boys!
  • kicsigee: Nekem ilyen Spectrumom volt. Annak ellenére, hogy műanyag billentyűs azért a gombok itt is tönkre... (2009.08.02. 23:35) Reklám

Linkblog

Csavarhúzó és nyugtató

2011.05.14. 20:37 spectrum

Spectrumon a programok (játékprogramok) hagyományos magnókazettán voltak rögzítve. Egy speciális jack dugós kábellel lehetett összekapcsolni a magnót és a kis számítógépet, hogy utána be tudjuk tölteni a magnókazettáról a játékprogramot a számítógépünkbe. A gond már ott kezdődött, hogy a 80-as években kurvára nehéz volt ilyen jack dugós kábelt beszerezni - nagyon kevés műszaki bolt árult ilyet (akkor még nem volt médiamárk meg hasonló multik, ahol ömlesztve lehetett az ilyen cuccok között turkálni). Ha az megvolt akkor jött a második akadály. A magnó lejátszófeje nem érzékelte mindig tisztán a fülsüketítő jeleket és a gép elég gyakran írt ki ilyenkor hibaüzenetet - sikertelen betöltésre hivatkozva. Ment ezerrel a kurvaanyázás ekkor, hiszen várva várt kedvenc játékprogink betöltése sikertelen volt. Mellesleg a töltés nem egy-két másodperc volt, hanem nagyobb progiknál bizony 3-5 percet is igénybe vett! Ekkor jött a csavarhúzós módszer: után kellett állítani a magnó lejátszófejét, hogy az tökéletesen érzékelni tudja a kazetta szalagján lévő jeleket. Gyakran 1-2 órát is igénybe vett, hogy ilyen sziszifuszi állítgatásokkal sikerrel töltöttük be a kívánt játékprogramot. S minden szintén hozzájárult eme blogon ecsetelt spectrumos élményvilághoz!

Szólj hozzá!

Címkék: spectrum játékok élmények zxspectrum magnószallag

A bejegyzés trackback címe:

https://zxspectrum.blog.hu/api/trackback/id/tr262903972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása