A ZX Spectrum halhatatlan és örök!

ZX Spectrum

Minden, ami ZX Spectrummal kapcsolatos, de főleg a JÁTÉKOK!

Friss topikok

  • kicsigee: Elnézést, az előző kommentem a régi szép 80-as évekre vonatkozott. Azóta már a könyvesbolt átköltö... (2009.08.03. 23:17) Spectrum Világ
  • kicsigee: Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem leh... (2009.08.02. 23:44) Jet boys!
  • kicsigee: Nekem ilyen Spectrumom volt. Annak ellenére, hogy műanyag billentyűs azért a gombok itt is tönkre... (2009.08.02. 23:35) Reklám

Linkblog

Rambo

2009.08.20. 22:27 spectrum

Mi sem természetesebb minthogy az anno kasszasikert arató filmből ZX Spectrumra is megcsinálák az akció-kaland játékot. Az OCEAN cég főleg sportjátékokat írt Spectrumra, így ez a játék nagy várakozású volt a 80-as években.

Mellesleg maga a játékgyár logója is igényességről árulkodik - már amilyen igényességet ki lehetett hozni a Spectrum korlátozott színkészletéből, grafikájából. Persze lehet, hogy csak én voltam elfogult a kék színnel és ezért tetszett a logo. Mindenesetre a töltés alatt bejelentkező képernyő is az igényes játék előszelét hozta: maga Rambo jelent meg egy bazi nagy rakétalövővel úgy ahogyan a moziplakátokon megszokhattuk. Egyébként a második részről lévén szó: ami a vietnámi dzsungel mélyébe viszi el a játékost.

Több kellemes élmény is kapcsolódik e játékhoz:

1. Késő estig, hajnalig nyomultam vele míg a többi haverom eközben csókolozott először vagy vesztette el a szűzességét a parkban.

2. Volt a játékhoz cheat (!) - örökélet. Ezt a magnókazetta indítása előtt kellett bepötyögni a gépbe és működött!

3. Sok játéknál (főleg az érzékenyebbeknél) mindig állítgatni kellett a magnó fején egy csavarhúzóval. Ez kurva macerás volt mindig, mert nagyon nehéz volt eltalálni az ideális pozíciót. A Rambó játéknál ez nem volt lényeges: bármilyen lejátszófej állásba sikerrel töltötte be a magnó a játékot!

4. A játék elején be lehetett állítani a számunkra kedvező billentyű-kombinációt - megszégyenítvén a mai PC-s játékok programozóit!

5. Összetett játék volt (kaland, akció, egy csipetnyi stratégia) s emiatt élvezetes is volt. Mellesleg a kedvenc fekete hátteremmel volt megcsinálva a játék!

Röviden ennyit az akkori pubertás élményeimből. S most nézzük magát a nagy sikerű játékot!

Maga a játék egy felülnézeti 2D-s akciójátéknak minősült amiben magát a Rambo II film cselekményét kellett végigvinni az érkezéstől kezdve egészen a foglyok kiszabadításáig.

A karakterek oldalnézetből látszódtak, akárcsak az őserdei pálmafák, bokrok, szentélyek, emlékművek. Rambo hősünk sárga színnel egyszerű karakterként nyomult, azonban kivehető volt a fejkötő illetve az izmos félmesztelen felsőtest. A vietnámi katonák zöld, míg az orosz katonák kék színben pompáztak és utóbbiak voltak a veszélyesebbek is. Mi magunk idomulhattunk a filmben is barátunkká váló dzsungelhez: elbújhattunk a pálmafák mögé, ide-oda cikázhattunk a bokrok között.

A játék épp az izmos megasztárunk után kezdődik miután leejtették a dzsungelbe. A küldetése kezdetén csak felderítés, hogy ne izgasd fel az ellenséget. Téged egy gránátokkal és késekkel való végtelen ellátással fegyvereznek fel de ha találkozol az ellenséggel az első részben, tanácsos csak megbízni az utóbbiban. A gránátok zaja biztos, hogy hozza a Vörös Hadsereg összevont rangjait a csatába.

Figyelni kell hát a játék mesterséges intelligenciájára is: minnél több ellent gyilkolsz meg, annál többen és jobban támadnak rád. A dzsungel déli részéről kezdessz el nyomulni észak felé. Délen szétszórva gyűjtögethetsz fegyvereket is sikeresebb harcodhoz a későbbiekben: géppuskát, gránátvető íjjat, páncélöklöt. Ez utóbbit a később megszerzett vietnámi zöld színű helikopterhez is használhatod. Pontokat az ellenség gyilkolásával illetve fák, barakkok pusztításával is szerezhetsz.

 Vagy 3-4 szép ciánkék színű folyó zárja el az észak felé vezető utat. Ezeket a forrás megkerülésével óriási kerülő árán tudod megkerülni. Az első folyón túljutva közvetlenül a táborba jutsz. Kézigránáttal tudod szétrobbantani a folyón lévő bejáratot majd késre átváltva szabadíthatod ki a filmben is ismerős kikötötött amerikai foglyot. Ekkorra azonban vagy már 10-20 ellenséges katona fog lihegni a nyakadban.

Észak felé haladva kell eljutnod a helikopterig 2-3 folyót megkerülve, ellenséges golyózáporok közepette. Gondosan ügyeltek a játékkészítők arra, hogy pontosan a beszállás előtt lőjenek agyon. Mellesleg ekkorra már ez az utolsó életed így kapásból agyvérzést fogsz kapni. Ha azonban beszálltál a gépbe már Tiéd a játék. A korábban gyalogosan óriásinak tűnő játéktér összszűkül a gyors sebesség miatt. Rakétalövőnk segítségével kedvünkre gyilkolászhatjuk az ellenséget, a fákat, az épületeket. Sárga H jelzésű helikopter leszállóknál leszállva és a gépből kiszállva immár gyalogosan nézhetünk az adott helyeken szét: délen összeszedegethetjük a korábban elmulasztott fegyverarzenált, északon leszállhatunk az amerikai katonai bázisunknál és kipihenhetjük magunkat, stb. A helikopterben sebezhetetlenek vagyunk a géppuska golyózáporára azonban a páncélököllel szemben már nem. Középre visszaszállva a tábor poklában van a leszállóhely kurva messze a hadifoglyok ketrecétől. Odáig el kell jutnunk, majd késsel kinyitva a kalitka ajtaját kiszabadíthatjuk a többi foglyot is. Vissza a helikopterhez majd irány az északi támaszpont ahol leszállva befejezhetjük a játékot. Ha nagymenők akarunk lenni megküzdhetünk a filmben is szereplő szárnyas orosz katonai helikopterrel ami a játékban a változatosság kedvéért kék színű. Persze ha van rakétalövőnk és jól is tudunk manőverezni. Ha lelőjük, extra pontot kapunk, de fordítva is elsülhet a csata...

Összefoglalva mindenképpen egy izgalmas, színvonalas akciójáték a Rambo. Mi sem bizonyítja ezt, hogy következő része is megjelent Rambo III címmel amiben természetesen a film következő szériája van adaptálva ami az afganisztáni harcokba viszi el a játékost.

Szólj hozzá!

Címkék: játék spectrum akció izgalmas rambo 2d

A bejegyzés trackback címe:

https://zxspectrum.blog.hu/api/trackback/id/tr271326398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása