A ZX Spectrum halhatatlan és örök!

ZX Spectrum

Minden, ami ZX Spectrummal kapcsolatos, de főleg a JÁTÉKOK!

Friss topikok

  • kicsigee: Elnézést, az előző kommentem a régi szép 80-as évekre vonatkozott. Azóta már a könyvesbolt átköltö... (2009.08.03. 23:17) Spectrum Világ
  • kicsigee: Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem leh... (2009.08.02. 23:44) Jet boys!
  • kicsigee: Nekem ilyen Spectrumom volt. Annak ellenére, hogy műanyag billentyűs azért a gombok itt is tönkre... (2009.08.02. 23:35) Reklám

Linkblog

Jet boys!

2009.01.11. 19:50 spectrum

Az Ultimate nevű játékgyártó cég adott ki két izgalmas játékot Spectrumra amiknek alapötleteit a hátra szerelhető űrhajós JET készülék adta, amit ezidáig igazán csak sci-fi filmekben láthattunk. Az első igazán sikert hozó játékuk a Jetpac volt ami más akkori játék-masinákra is adaptáltak illetve PC-re is jelent meg retrováltozata. Ennek sikerén felbuzdúlva adta ki a cég a Lunar Jetman-t amiben a szimpla akción kívül egy kis stratégiát/kaladot is vittek bele a fejlesztők. Ez utóbbi szintén nagy sikert aratott a maga idejében.

A Jetman az alap Spectrumos akciójátékokhoz hasonlóan mindössze egy játékfelületet tartalmazott ahol egy komor holdbéli táj képe jelent meg három különböző magasságban elhelyezkedő zöld szintfelülettel amiken szükség szerint megpihenhettünk jetman főhősünkkel. Ezen egyképernyős játékfelület átjárható volt: egyik irányba elindulva elhagyva a játékteret a másik oldalon jelenhettünk meg. A játék célja az volt, hogy ezen a komor hangulatú tájon összeszedjük és összerakjuk 3 darabból álló rakétaszerű űrhajónkat, teletöltsük meghatározott számú összeszedegedett üzemanyagcellákkal, majd beleszállva elhagyjuk a helyszínt a következő nehezebb pályára. Mindeközben meteorok, furfangos mozgású űrkőzetek, csillaghullások akadályozzák tevékenységünket. Kincsek és egyéb értékek, bónuszok is "esnek" a pályára amiket felszedve csak pontszámunkat növelhetjük.

A pályák növekedésével a különböző zavaró meteorok, űrcsillagok mozgása is veszélyesebbé válik nehezítvén űrhajónk teletankolását. Az űrhajót csak az első pályán kell összeraknunk, utána csak üzemanyagcellákkal kell teletöltenünk az induláshoz. Lézerfegyver segítségével lőhetjük szét a meteorokat és ide-oda mozgásunkat, felszállásunkat a hátunkra szerelt jet készülék segíti. Első hallásra baromi egyszerűnek és szimplának tűnhet a játék azonban a Spectrum gumi kurzorbillentyűivel kis űrhajósunkat nem volt egyszerű irányítani hiszen a mozgáson kívűl a cellák megfogását-elengedését illetve a zuhanó-száguldozó meteorok szétlövését is kontrolálnunk kellett.

A Lunar Jetman tulajdonképpen e kis játék folytatásaként is felfogható kiegészítve egy kis kaland-stratégia elemmel. Főhősünk szintén a már megismert jetboy kicsi űrhajós emberkénk azonban ezúttal egy hatalmas hosszanti felületű űrbéli tájon nyomulhatunk. A pálya nem végtelen hanem végigjárható: elindulva egy irányban egy idő után ugyanoda jutunk vissza. A játékfelületen szintén ide-oda mozgó meteorok akadályozzák és veszélyeztetik életveszélyes küldetésünket. Ezúttal azonban egy holdjáró gépjármű segíti mozgásunkat amivel közlekedve védetté válunk a hulló, ide-oda mozgó veszélyes meteorok csapásai ellen. Csakhogy a terepjáró sima felületen közlekedik emiatt a meteorok által vájt krátereket le kell fednünk acél lemezekkel, hogy biztonsággal tudjunk közlekedni. Cél: az ellenséges rakétakilövő bázis felrobbantása egy bomba segítségével és bázisunk kiépítése. Küldetésünket limitált idő és üzemanyag teszi izgalmassá amiknek mennyiségeit a képernyő felső sávjában kísérhetünk figyelemmel. A bombát vihetjük mi is (ekkor azonban nagyon hamar kifogyhat az üzemanyag és védtelenek vagyunk) illetve a holdjáróra felrakva annak segítségével. Szabadon mozogva lézerpisztoly segítségével lőhetjük halomra szarrá a zuhanó meteorokat.

 

A játék lényegének és küldetésének felfogása kb. 1-2 órát vett igénybe hiszen ennyi idő alatt tudtuk halálozásokkal és újrakezdésekkel együtt végigjárni a pályát. A küldetés megismerése után szintén jó 1 óra kellett annak végrehajtásához is hiszen egy idő elteltével veszélyesebbé váltak a hulló, ide-oda mozgó meteorok (például a rakétakilövő ellenség felrobbantása után) és az idő-üzemanyag mennyiség is fogytán volt. Nagyon nehéz játéknak mondhatom hát a Lunar Jetman-t és végigjátszásához rendkívül nagy türelem kellett.

1 komment

Címkék: ultimate spectrum nehéz játékok izgalmas jetman jetpac lunar

A bejegyzés trackback címe:

https://zxspectrum.blog.hu/api/trackback/id/tr50871519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsigee 2009.08.02. 23:44:23

Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem lehet.
süti beállítások módosítása