A ZX Spectrum halhatatlan és örök!

ZX Spectrum

Minden, ami ZX Spectrummal kapcsolatos, de főleg a JÁTÉKOK!

Friss topikok

  • kicsigee: Elnézést, az előző kommentem a régi szép 80-as évekre vonatkozott. Azóta már a könyvesbolt átköltö... (2009.08.03. 23:17) Spectrum Világ
  • kicsigee: Jet Pac egy jó kis játék volt, próbáltam letölteni a World of Spectrum oldaláról de sajnos nem leh... (2009.08.02. 23:44) Jet boys!
  • kicsigee: Nekem ilyen Spectrumom volt. Annak ellenére, hogy műanyag billentyűs azért a gombok itt is tönkre... (2009.08.02. 23:35) Reklám

Linkblog

Színek és szagok

2009.01.06. 21:03 spectrum

Milyen színei vannak a ZX Spectrumnak? És milyen a szaga? Mert hiszen minden számítógépnek -így otthoni PC-nknek is- vannak színei és szagai. De míg a mostani PC-k színei és szagai jelentéktelenek és eltörpülnek maga a funkció mellett, ezzel ellentétben a ZX Spectrum színei és szagai óriási jelentősséggel és élményfaktorral bírtak.

A szín nagyon fontos érzet az ember életében. Az alapvető színeket a fény prizmával való megtörésével állíthatjuk elő s kaphatjuk meg a látható fényspektrum színeit. Ezek a színek az ibolyától a vörösig terjednek. Hasonló élményben lesz részünk ha szivárványt csodálunk meg, a ZX Spectrum azonban csak nagyon kevés színt tudott előállítani és korlátozottak voltak a képességei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Spectrum videomegjelenítési képességei megfelelőek voltak a saját idejében, bár mai szemmel nézve a felbontás igen kezdetlegesnek tűnhet. Karakteres módban 32 oszlopban 24 sor volt látható, 8 színből lehetett választani, amelyeknek normál és fényes (bright) üzemmódjuk volt, így összesen 15 árnyalat állt rendelkezésre (a fekete fényes árnyalata is fekete). Grafikus üzemmódban 256 × 192 pixeles felbontása volt, ugyanannyi színnel, mint karakteres módban. A Spectrum igen sajátos módon, egy 32 × 24-es négyzethálóban kezelte a színeket, külön a szövegtől vagy a grafikai adatoktól, de ugyanakkor egy karaktercellában továbbra is csak két színt lehetett megjeleníteni, amitől egyes játékoknál furcsa színátfolyásokat lehetett megfigyelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magán a matt fekete alapszínű masinán a jobb alsó részén egy átlósan áthúzott színszallagocskák (egy szivárványt vagy színspektrumot szimbolizálván) helyezkedtek el: piros-sárga-zöld-kék, jelezvén a technológia fejlődését. Hiszen az előd, a ZX81 abszolút képtelen volt a színkezelésre s így élvezhetetlen játékprogramok (szöveges kérdezz-felelekre gondolok itt - a ZX81 nem tudott semmilyen grafikus felületet kezelni), primitívebbnél-primitívebb szöveges programok megjelenítésére volt csak képes.

Bemutatók, játékok alatt kis gépünk egyszerűen összemixelte a színeket olymódon, hogy kihasználta az azokból variálható maximális lehetőségeket. Ennek köszönhetően szinte észre se vettük, hogy a gép mindössze csak a 8 alapszín kezelésére képes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szagok tekintetében elöljáróban tudnunk kell, hogy a ZX Spectrum kemény fekete műanyag burkolattal rendelkezett és gumi (!) billentyűzettel. Ezek a gumibillentyűk tapintásra olyanok voltak mint a német vagy éppen csehszlovák radírgumik annyi különbséggel, hogy egy idő után a felületük fényesen csillant a rá tapadt izzadságtól, zsírtól a strapás használatok miatt. Szóval ennek a full modern, környezetbarát tehnológiának köszönhetően jellegzetesen műanyag és gumi (radírgumi) szaga volt kis masinánknak. Kellemetlen volt e ez a szag? Fenéket! Kellemes, izgató, felpörgető, élménydús, sokkoló... Emlékszem; a ruhásszekrény aljában tároltam a kis gépet és mikor már játékszomjam volt - kinyitottam a szekrényt és megcsapott a jellegzetes szag. Ne tudjátok meg, gyerekek, hogy milyen leírhatatlan, fenomenális bizsergés járta át gyermek lelkemet! Ebben a szagban benne volt a ZX Spectrum által nyújtott összes élmény íze-zamata!

Szólj hozzá!

Címkék: spectrum billentyűzet színek zx81 gumi szagok

A bejegyzés trackback címe:

https://zxspectrum.blog.hu/api/trackback/id/tr39862235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása